Get Adobe Flash player


"Iedereen mee" - Campagnelied


Campagnekrant  Politiek dossier  Liturgiemap  De affiche


'Onrust in de supermarkt'

Heb je het al gehoord? Van de onrust in de supermarkt? En bij de groenteboer om de hoek? Het fruit is boos. De mango’s, papaja’s, bananen, ananassen, maar vooral de avocado’s hebben er genoeg van. Terwijl ze groeien aan bomen en struiken in Guatemala, zien ze de boeren honger lijden.

In Guatemala is de meerderheid van de bevolking afhankelijk van de landbouw. Toch hebben de meeste boeren zelf geen grond om groenten en fruit op te telen. Een handvol rijken bezit meer dan de helft van alle landbouwgrond. Onrechtvaardig?

Dat vinden ook de vruchten uit Guatemala. Ze protesteren totdat de boeren ze op hun eigen grond en voor hun eigen bord kunnen kweken.

'Waarom hebben boeren geen grond?'


In Guatemala is er geen tekort aan vruchtbare grond,

hij is enkel ongelijk verdeeld.


Om te begrijpen hoe dat komt gaan we even terug in de tijd.


Tijdens de koloniale periode wordt de oorspronkelijke Mayabevolking in Guatemala massaal uitgemoord en verdreven van haar gronden. De Spanjaarden nemen alles in handen.


De onafhankelijkheid brengt niet veel verandering. De lokale elite zet de uitbuitingskoers verder en streeft economische groei na door gewassen te telen voor de export.

De grote bedrijven winnen terrein, ten koste van de kleinschalige boeren die steeds moeilijker kunnen overleven.


De extreme ongelijkheid leidt tot een bloedige burgeroorlog die 36 jaar het land teistert.

De Vredesakkoorden in 1996 moeten de diepere oorzaken van het conflict aanpakken, zoals de ongelijke verdeling van grond. Maar vele beloftes blijven dode letter.


Rond 2000 zakken de koffieprijzen op de internationale markt. De landeigenaars zien hun winsten smelten als sneeuw voor de zon, ontslaan hun werknemers en laten de plantages onbeheerd achter.

Een drama voor velen, maar ook een nieuwe kans. Over het hele land verenigen boeren zich om de leegstaande gronden in beslag te nemen. Door bezettingen, onderhandelingen en druk op lokale overheden blijven boeren hameren op hun recht op grond.


Maak kennis met Leonarda en César

Leonarda


 • 47 jaar
 • Moeder van vier zonen en één dochter
 • Woont in La Florida, gemeente Colomba
 • Trotse eigenaar van een landbouwveld
 • Teelt groenten, fruit en promoot biologische landbouw
 • Droomt van een eigen bedrijfje om haar teelt te verwerken

César


 • 34 jaar
 • Vader van vijf zonen
 • Is een boer zonder grond
 • Strijdt voor de leegstaande plantage La Mina
 • Woont op een klein lapje grond van zijn schoonvader
 • Droomt van een eigen landbouwveld

César en Leonarda deelden lang dezelfde droom:

Een eigen lapje grond om aan landbouw te doen. Een manier om voor hun gezin te kunnen zorgen.

Leonarda is het levende bewijs

dat volharding loont.


Via onderhandeling en bezetting als drukkingsmiddel werd zij twee jaar geleden samen met een vijftigtal andere families trotse eigenaar van La Florida.

De opbouw gaat moeizaam. De gronden zijn uitgeput door het jarenlange gebruik van pesticiden. Maar Leonarda zet door. Met de steun van partnerorganisatie Red Kuchub’al leert ze diverse gewassen te telen en dieren te houden. In de eerste plaats om genoeg eten op tafel te kunnen zetten. De overschotten verkoopt ze op de lokale markt.


"Nu eten we drie keer per dag en veel gevarieerder. Er staan zelfgekweekte groenten en fruit op het menu zoals avocado, banaan en mango."

César staat nog aan het begin

van een lange strijd.


Samen met 30 families hebben ze hun oog laten vallen op de leegstaande koffieplantage La Mina. Ze weten nog niet of de gronden ooit van hen zullen zijn.

César is vastbesloten om door te gaan. Het succesverhaal van Leonarda motiveert en geeft hem hoop. Samen met partnerorganisatie Plataforma Agraria onderzoekt hij alle mogelijkheden om eigenaar te worden van de grond.


"Ik doe dit voor mijn kinderen. Om hen eten te kunnen geven. Ik heb zelf niet kunnen studeren. Door zelf een stuk grond te bewerken, droom ik ervan om mijn kinderen ooit naar school te laten gaan."


De 'grond' van de zaak...

Samen met zijn partnerorganisaties werkt Broederlijk Delen op twee sporen: boeren en boerinnen helpen hun kleine lap grond duurzaam en optimaal te benutten en tegelijkertijd politiek druk uitoefenen voor een rechtvaardige herverdeling van de grond.


Lees meer op de webstek van Broederlijk Delen: KLIK HIER